Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska należy do bardzo charakterystycznych kuchni wyróżniających się wyrazistymi smakami. Podstawą dań meksykańskich jest kukurydza oraz rośliny strączkowe. Rośliny te uprawiane są w licznych odmianach w Meksyku, ale i w innych miejscach na ziemiach Ameryki Południowej. Bardzo istotnym elementem potraw kuchni meksykańskiej są także ostre papryczki, które nadają daniom nieodzownego, pikantnego akcentu.
 
W kuchni meksykańskiej obecne jest także mięso: głównie wołowina. Zwłaszcza siekana wołowina używana do przygotowania wielu tradycyjnych dań meksykańskich. Jeśli chodzi o drób, to w kuchni meksykańskiej triumfy święci indyk. Jest to właściwie jedyny rodzaj drobiu wykorzystywany w potrawach kuchni meksykańskiej.

Wizytówki kuchni meksykańskiej

Ponadto, to właśnie wpływom południowoamerykańskim i kuchni meksykańskiej zawdzięczamy obecnie tak dużą popularność amarantu i nasion chia. Podobnie okrzepłe już na dobre w daniach różnych kuchni świata awokado, szeroką popularność na świecie zaczęło zdobywać głównie za sprawą meksykańskiego sosu guacamole. A skoro już mowa o guacamole, nie sposób nie wspomnieć tutaj o jego zastosowaniu - sos komponuje się doskonale z meksykańskimi nachos, tortillą, warzywami czy mięsem wołowym. Jest to idealny pomysł na zimny bufet przekąsek imprezowych.

Popularne dania meksykańskie

Do najbardziej znanych i lubianych dań rodem z Meksyku należy tortilla, czyli pszenny lub kukurydziany placek, w który zawijany jest farsz składający się z mięsa i fasoli z dodatkami. Podobnym daniem jest także taco i burrito. Popularnością cieszy się także chilli con carne, czyli pikantne, mięsne danie jednogarnkowe. Charakterystyczną potrawą jest także ceviche, czyli danie z owoców morza, które uchodzi za przysmak i pojawia się także na salonach.