Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna

Potrawy kuchni molekularnej to przede wszystkim kwintesencja smaku użytych składników. W kuchni molekumarnej chodzi o wydobycie bogactwa smaku i dostarczenie wyjątkowych wrażeń smakowych. Głównym zadaniem dań kuchni molekularnej jest ekspozycja smakowa, nie muszą być sycące i treściwe. Kuchnia molekularna jest formą naukowego podejścia do gotowania, z wykorzystaniem procesów chemicznych - co nie znaczy oczywiście, że żywność tak przygotowana jest tym samym, co niezdrowa żywność wysoko przetworzona!

Kuchnia molekularna - czym jest ten nowoczesny rodzaj gotowania?

Procesy chemiczne i fizyczne w toku przygotowywania dania kuchni molekularnej są przeprowadzane wyłącznie na składnikach pochodzenia naturalnego, które szczycą się bardzo wysoką jakością. Wykonanie takiego dania może potrwać wiele godzin lub nawet dni, wszystko w zależności od wymaganego procesu. Istotą takiego dania ma być niesamowite, zaskakujące połączenie smaków oraz wyjątkowe tekstury - także uzyskiwane w toku przeprowadzania rekacji chemicznych.

Gotowanie molekularne - wyjątkowa sztuka kulinarna

Potrawy kuchni molekularnej tworzone są z ogromną prezycją i wymagają specjalnych umiejętności - nie każdy jest w stanie je przygotować. Przygotowanie dania wymaga również dokładnego odmierzania ilości produktów. Kucharz naprawdę musi zabłysnąć jako zdolny chemik i fizyk, aby przygotować najwyższej jakości danie. Niezwykle ważne jest to, aby stworzyć niepowtarzalne i zaskakujące połączenie smaków, które będzie prawdziwym rajem dla podniebienia.
 
przygotowaniu dań kuchni molekularnej wykorzystuje się między innymi takie procesy jak zamrażanie ciekłym azotem, sferyfikacja, metoda vakum, obróbka termiczna za pomocą laserów i pieców konwekcyjnych czy też smażenie w wodzie z dodatkiem cukru. Gotowanie molekularne to przede wszystkim wysoka sztuka kulinarna i tak należy traktować te dania. Mają dostarczyć przyjemności smakowych i estetycznych, są bardzo lekkie i zdrowe, a ich tworzenie może być prawdziwym widowiskiem.

Kuchnia molekularna w restauracjach

Restauracje serwujące dania kuchni molekularnej zwykle znacząco różnią się od typowych restauracji. Główną różnicą jest kształt menu, gdzie zamiast klasycznych pozycji dań do wyboru, zwykle są całościowe zestawy menu degustacyjnego. Taki posiłek składa się z kilku podawanych kolejno elementów, z których każdy jest odrębną opowieścią smakową, ale wspólnie tworzą spójną całość. Nie bez znaczenia w restauracji z potrawami kuchni molekularnej jest także wyjątkowa oprawa - wystrój, muzyka, czasem nawet pora podawania poszczególnych dań. Menu zmienia się w zależności od sezonu oraz decyzji szefa kuchni, nie ma klasycznej stałej karty. Warto chociaż raz wybrać się na degustację dań kuchni molekularnej i doświadczyć niezwykłych wrażeń smakowych, jakich dostarcza gotowanie molekularne.