Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Makaron

Podczas wizyty w restauracji wiele osób bardzo chętnie zamawia makaron. Jest to potrawa, która jest sycąca, porcja duża, a rozmaitość dodatków jest tak szeroka, że właściwie nie sposób się znudzić. Makaron z sosem i dodatkami u swych korzeni jest daniem włoskim, obecnie jednak pojawia się wiele różnych wariacji na temat makaronu, coraz dalej odchodzących od włoskich pierwowzorów. Początkowo makarony były domeną właśnie głównie restauracji włoskich. Teraz w bardzo wielu różnych innych restauracjach także można znaleźć przynajmniej jedną makaronową pozycję w menu.

Makaron i co jeszcze?

Danie makaronowe bardzo często pojawia się w menu sezonowym. Wystarczy do makaronu dodać kilka umiejętnie dobranych i połączonych dodatków, by zyskać smakowite danie. Szefowie kuchni z powodzeniem przygotowują potrawy z makaronem tak naprawdę w każdym sezonie, makaron będzie się komponował świetnie zarówno z jesienną dynią czy kurkami jak i na przykład z wiosennymi szparagami. Zwykle w daniach z makaronem można się spodziewać także dodatku jakiegoś rodzaju sera, te dwa produkty lubią się i dobrze ze sobą współgrają na talerzu. Bardzo często elementem potrawy makaronowej jest także sos.

Makaron nie tylko po włosku

Makaron może być daniem jarskim, może być daniem mięsnym, ale zwykle jest daniem wytrawnym. Makarony na słodko, w przeciwieństwie do naleśników, są raczej rzadkością. Makarony są różne, przygotowywane z różnych mąk, mają rozmaite kształty i zastosowania. Warto pamiętać o tym, że makarony są także nieodzownym atrybutem kuchni azjatyckiej. Prawdopodobnie ojczyzną makaronu są właśnie nie Włochy, a Chiny, gdzie dania makaronowe znane są od tysięcy lat.
Dania makaronowe obecnie święcą tryumfy w różnych kuchniach całego świata.