Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Menu sezonowe

Rozglądając się za ciekawą restauracją, warto przyjrzeć się, czy posiada ona menu sezonowe. W restauracji, która wykorzystuje aktualne produkty w danej porze roku, najpewniej możemy się spodziewać świeżych i wysokiej jakości składników w każdym daniu. Bardzo często produkty uwzględnione w menu sezonowym pozyskiwane są lokalnie, od miejscowych wytwórców, rolników i hodowców. Menu sezonowe to zazwyczaj dania ukazujące typowe smaki lata, jesieni, zimy i wiosny lub wariacje na temat standardowego menu z wykorzystaniem produktów sezonowych.
 
Zazwyczaj menu sezonowe w danej restauracji komponowane jest w duchu regularnej kuchni danej restauracji, czyli przykładowo w restauracji włoskiej, w menu sezonowym będzie można się spodziewać również dań kuchni włoskiej. Dzięki temu menu sezonowe jest urozmaicone i niejednolite w obrębie danego sezonu; w żadnym wypadku nie jest tak, że w każdej restauracji dania sezonowe będą identyczne. 

Co można znaleźć w menu sezonowym?

Czasami w menu sezonowym jest jakiś produkt wiodący, który pojawia się w jakiejś formie w każdym daniu - na przykład dynia czy burak (np. zupa z buraka, dania główne z burakami, deser z burakami). Wiele produktów jest bardzo plastycznych w rękach utalentowanego szefa kuchni i z powodzeniem można je wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko.
 
Menu sezonowe zazwyczaj towarzyszy stałej karcie dań, nie zastępuje jej całkowicie w pewnych okresach. Z tego względu nie ma obaw, że zajrzysz do jakiejś restauracji i nie znajdziesz dla siebie nic, jeśli nie lubisz aktualnego produktu przewodniego w menu sezonowym. Dodatkowo menu sezonowe przeważnie komponowane jest tak, aby stanowić komplementarną całość z menu stałym - nie ma problemu, aby np. przystawkę wybrać z menu sezonowego, a danie główne z menu stałego - dania będą do siebie pasowały. W menu sezonowym mogą się pojawić także napoje, przygotowywane na bazie lub z dodatkiem sezonowych produktów.