Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Ryba

Ryby w restauracji - temat trudny. Pyszna, świetnie przyrządzona ryba ma całe rzesze miłośników. Jest wielu niestrudzonych poszukiwaczy miejsc, w których można zjeść dobrą rybę. Niestety, danie z ryby jest także w naszym kraju potrawą, która za sprawą złego przygotowania i dyskusyjnej świeżości, niejedną osobę zniechęciła do dalszych poszukiwań rybnych smaków w restauracjach. Warto wiedzieć, że istnieje w Polsce wiele restauracji, które tą rybę chcą odczarować w ogólnym postrzeganiu i proponują swoim gościom naprawdę wyśmienite dania z ryby.

Warto jeść ryby

W naszym kraju wciąż je się relatywnie zbyt mało ryb, które przecież są bardzo zdrowe i dostarczają organizmowi wielu bardzo ważnych składników, w tym niezbędnych kwasów Omega-3. Warto jeść ryby i częściej wybierać je w charakterze dania obiadowego, także podczas wizyty w restauracji. Zamawianie ryby kojarzy się w naszym kraju jednak przede wszystkim z wakacjami nad morzem, a z kolei wokół dań z ryby w restauracjach nad Bałtykiem narosło już wiele kontrowersji. Niestety, na wiele osób podziałało to odstraszająco i zniechęcająco, w związku z czym unikają lub rezygnują z zamawiania dań rybnych. Aby to zmienić, warto pamiętać o kilku rzeczach, które pomogą lepiej wybrać miejsce, w którym chcesz zjeść rybę.

Jak wybrać rybę w restauracji

Ryby w restauracji mają różne postacie, najczęściej jednak spotyka się filety panierowane, rybę w cieście, rybę z grilla i rybę z pieca. W tych dwóch ostatnich przypadkach najłatwiej jest zauważyć ewentualne uchybienia w jakości czy świeżości ryby i zgłosić swoje uwagi. Trudniej jest to dostrzec w przypadku ryb panierowanych czy w cieście. Ta dodatkowa warstwa skutecznie maskuje niedoskonałości ryby. Mając na uwadze świeżość ryby, lepiej wybierać te jak najbardziej oszczędnie i minimalistycznie przygotowywane, jeśli smażone to najlepiej tylko oprószone mąką.
 
Drogowskazem do restauracji, w której można zjeść dobrą rybę, będą też kolejki - widać to bardzo wyraźnie zwłaszcza w sezonie. Lepiej uzbroić się w cierpliwość i stanąć w ogonku do obleganej restauracji, niż żałować sobie czasu i wejść do pierwszej z brzegu, w której są wolne miejsca. Tam, gdzie jest dużo gości, jest znacznie większa szansa na to, że ryba jest świeża i przygotowywana na bieżąco. Oczywiście przed wybraniem się do restauracji na rybę warto także sprawdzić opinie w Internecie.