Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Slow food

Slow food - wszystko, co najlepsze w jedzeniu

Czym jest slow food?

Jedzenie bez sztucznych dodatków, produkty naturalne, przysmaki własnej produkcji, specjały kuchni regionalnej przygotowywane z najwyższą starannością według sprawdzonych receptur - brzmi pysznie? Taka właśnie jest żywność slow food. Poza tym, slow food to cała idea, polegająca na celebrowaniu jedzenia, posiłków jako takich oraz samej w sobieprzyjemności ze spędzania czasu przy stole.
Jest to odpowiedź, antagonizm w stosunku do zalewającego naszą kulturę życia w stylu fast, w tym i fast foodu - niskiej jakości, wysoko przetworzonego jedzenia.
 
Slow food jest ruchem zrodzonym we Włoszech - co chyba nikogo nie dziwi. Włosi znani są na całym świecie z zamiłowania do swojej tradycyjnej kuchni, radości z jedzenia i poświęcania należytej uwagi posiłkom z rodziną i przyjaciółmi. Włosi na ogół nie jedzą w pośpiechu, nie jedzą niezdrowej żywności. Traktują spożywanie posiłków jako ważną część życia, a nie obowiązek wykonywany mimochodem podczas codziennego pędu. Ojcem filozofii slow food jest Carl Petrini, początki ruchu sięgają swoimi korzeniami już lat 80. XX wieku.

Polska slow foodem stoi

W Polsce slow food przyjmuje się bardzo dobrze. Po początkowym zachłyśnięciu się przybywającym do nas z zachodu fast foodem, Polacy szybko zrozumieli, że lokalne naturalne i zdrowe jedzenie jest znacznie smaczniejsze i dużo lepszej jakości, nie wspominając już nawet o bogactwie wartości odżywczych, których w fast foodzie brak. Ten masowy odwrót od fast foodu i rosnąca świadomość społeczna w zakresie zdrowego odżywiania stanowiły bardzo dobry grunt dla przyjęcia się idei slow food w naszym kraju.
 
Polska jest krajem niesamowicie zasobnym w produkty slow food. Praktycznie w każdym regionie kraju wytwarzane są tradycyjne przysmaki wyłącznie z naturalnych składników, ciągle żywe i pielęgnowane są stare przepisy i tradycyjne receptury, ciągle istnieją i mają się dobrze ekologiczne uprawy i hodowle. Polska jest wspaniale żyznym miejscem pod kątem bogactwa wysokiej jakości jedzenia i regionalnych kuchni. Tym samym mamy tutaj idealne warunki, by przyjąć ideę slow food, zacząć szerzej czerpać z różnorodności lokalnej kuchni i produktów, a to pierwszy krok do tego, by nauczyć się celebrować posiłki i prawdziwie cieszyć pysznym jedzeniem.
 
Turystyka kulinarna po Polsce to idealny pomysł na to, by poznać jak najwięcej produktów slow, skosztować prawdziwych smaków regionów i znaleźć żywność prawdziwie wysokiej jakości. Wybierz się w kulinarną podróż po smakach Polski, a z pewnością zaprzyjaźnisz się z filozofią slow food.

Slow food na świecie

Świat jest niezmierzonym skarbcem unikalnych smaków, wyjątkowych produktów i dań, ale także zwyczajów kulinarnych i kultury jedzenia. W każdej tradycyjnej kuchni na świecie swoje miejsce znajduje slow food. Przemierzając glob w poszukiwaniu kulinarnych doznań spotka się po drodze przysmaki niedostępne nigdzie indziej, charakterystyczne wyłącznie dla danego miejsca. Wszędzie na ziemi do dziś przetrwało zamiłowanie to zdrowej i świeżej żywności, chęć kultywowania lokalnego dziedzictwa kulinarnego i zainteresowanie łączeniem tradycyjnych przepisów z nowoczesnym spojrzeniem na gotowanie. Przygotowywanie posiłków z najwyższej jakości ingrediencji i jest czymś, co łączy ludzi z każdego zakątka świata - miłość do jedzenia jest zjawiskiem, które nie zna żadnych podziałów.