Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Surowe i zdrowe

Surowe i zdrowe - co można jeść na surowo?

Surowe ryby i mięso - tak czy nie?

Wiele osób jest przekonanych, że wielu produktów pochodzenia zwierzęcego nie powinno się spożywać na surowo - głównie chodzi tu o mięso i ryby. Zrozumiałe kontrowersje budzi również kurze jajko. Z powodu różnych wątpliwości, niejednokrotnie ktoś rezygnuje z próbowania nowych smaków. Obawa przed zjedzeniem rolki sushi czy tatara wołowego może wynikać nie z powodu upodobań smakowych, a z troski o zdrowie. Czy naprawdę jest czego się bać? Jak można bezpiecznie zjeść potrawę z surowym mięsem, danie z surową rybą czy też zawierające surowe jajko? Jakie produkty jeszcze warto jeść na surowo?

Surowa ryba

Pierwsze skojarzenie, kiedy mowa o daniach z surową rybą, to sushi. Ta japońska potrawa szturmem zdobyła podniebienia i serca smakoszy na całym świecie. W Europie także tradycyjne potrawy kuchni japońskiej zyskały sobie wielu wiernych miłośników. Warto wspomnieć, że sushi może być nie tylko z surową rybą, natomiast klasyczną formą spożywania ryby na surowo (a także owoców morza) jest sashimi - kawałki najwyższej jakości, pysznej ryby, z minimalnym akcentem dodatków (np. sos sojowy czy wasabi). W taki sposób w Japonii serwowane jest także mięso wołowe oraz konina. 
 
Inną znaną potrawą z surowej ryby jest tatar, przygotowywany na wzór tatara z mięsa. Najchętniej do tego dania wykorzystywany jest łosoś lub tuńczyk. Kolejnym daniem jest rybne carpaccio, czyli surowa ryba serwowana w postaci cienkich plastrów. Bardzo lubianym daniem jest również wywodzące się z kuchni południowoamerykańskiej ceviche. 
 
Niezależnie od konkretnego dania z surową rybą, najważniejsze jest to, aby ryba była najwyższej świeżości - mięso ma być jędrne oraz mieć przyjemny dla oka, zdrowy kolor. Musi pochodzić z pewnego, godnego zaufania źródła. Lepiej nie ryzykować próbowania surowej ryby w miejscach nieznanych, do jakich mamy jakiekolwiek wątpliwości. Tylko mając pewność co do pochodzenia ryby i jej świeżości, można ją bez obaw jeść. Jeśli otrzymasz danie z surową rybą i masz choć cień podejrzenia, że może ono być nieświeże, jak najszybciej zgłoś swoje obawy obsłudze restauracji.

Surowe mięso

Na surowo najczęściej spożywana bywa wołowina, cielęcina oraz niektóre rodzaje dziczyzny, np. mięso sarny. Spożywanie mięsa na surowo pozwala w pełni docenić walory smakowe wysokiej jakości produktu, pozyskiwanego z odpowiednich zwierząt. Tylko najlepsze, najwyższej jakości mięso używane jest w daniach, w których występuje w postaci surowej. Obróbka termiczna i dodatki mogą ukryć mankamenty czy nie pierwszą świeżość, natomiast w postaci surowej o wiele trudniej "ukryć" jakiekolwiek niedoskonałości.
 
Surowe mięso to produkt, z którym należy się obchodzić umiejętnie i ostrożnie, aby można je było bezpiecznie spożywać. Przede wszystkim takie mięso musi być świeże, z całą pewnością wolne od pasożytów, musi także pochodzić od zwierzęcia, którego mięso uznawane jest za bezpieczne do jedzenia na surowo. Bezwzględnie należy przestrzegać tego, aby na surowo spożywać wyłącznie mięso pochodzące ze stuprocentowo pewnego źródła. Trzeba mieć pewność, że zostało odpowiednio przebadane i było właściwie przechowywane. W razie wątpliwości, naprawdę lepiej sobie odpuścić potrawę z surowym mięsem.
 
Na surowo lub częściowo surowo spożywa się mięso np. jedząc stek, z surowego mięsa przyrządzane jest także carpaccio. Najbardziej chyba znaną i najczęściej spożywaną w naszym kraju potrawą z surowego mięsa jest tatar. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się także surowe jajko, które z kolei jest źródłem dalszych konrowersji względem spożywania surowych produktów.

A co z jajkiem?

Wiele mitów na temat jajek zostało już rozwianych. Obecnie jest to produkt uznawany za bardzo zdrowy, jajka są zalecane do spożycia nawet kilka razy w tygodniu. Wartości odżywcze jajek są szeroko podkreślane, ich pozytywny wpływ na zdrowie jest bezsprzeczny. Obalono także pogląd, jakoby jajka znacząco wpływały na podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu LDL w organiźmie. Można więc spożywać jajka bez obaw.
 
Jajka są produktem o szerokich zastosowaniach, wykorzystywanym w potrawach wytrawnych i słodkich, wiele deserów także nie może obyć się bez jajek. Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez jajek - wszystkie te ciasta, omlety, makarony, lody i wiele innych dań, niemal nie mogłoby obyć się bez jajek. Wydawać by się mogło, że spożywanie jajek jest już wolne od kontrowersji. Pozostaje jeszcze tylko jedna - jedzenie jajek na surowo.
 
Największym możliwym zagrożeniem w przypadku zjedzenia surowego jajka jest salmonella. Obecnie kontrola w zakładach produkujących jaja jest na tyle szeroka i skuteczna, że takie zatrucia są rzadkością - ale jednak się zdarzają. Generalnie, zamawiając dania z surowym jajkiem w restauracji, można zrobić to ze spokojem. Praktycznie nie ma możliwości, aby były tam używane jaja niepewnego pochodzenia. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości na przykład przed zamówieniem tatara, można porozmawiać z obsługą restauracji.

Co jeszcze na surowo?

W formie surowej można spożywać różne warzywa, które zazwyczaj występują w postaci gotowanej. Należą do nich m.in. brokuły czy kalafior, a także kalarepa oraz kapusta. Wiele warzyw na surowo zachowuje swoje wartości odżywcze, a traci je podczas gotowania. Warto wspomnieć jednak, że warzywa gotowane są łagodniejsze dla żołądka, stąd też są bardziej polecane osobom o wrażliwym układzie pokarmowym.