Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Zielenina na talerzu

Zielenina na talerzu

Coś zielonego na moim talerzu

Nie wszyscy są fanami ogólnie lubianych i w pewien sposób modnych zielonych dań. Zielone sałatki, zielone koktajle, zielone dodatki do mięs i ryb, zielone akcenty na powierzchni zupy - dla niektórych bywalców restauracji to wciąż temat trudny. Jeśli należysz do osób, które jeszcze nie uległy urokowi zielonych dań i raczej niechętnie widzą zielone liście w swoim daniu, ten tekst jest dla Ciebie.
 
Zielone dodatki na talerzu stanowią uzupełnienie rozmaitych dań. Bywają traktowane wyłącznie w charakterze dekoracyjnym i są pozostawiane nietknięte, tymczasem niejednokrotnie stanowią one nieodzowną część bukietu smakowego danej potrawy. Czasami "podejrzanie" wyglądające liście traktowane są jak intruz w daniu, a to właśnie one wykańczają danie i bez nich nie jest ono takie samo. Zielenina na talerzu dopełnia zarówno dania mięsne i rybne, czasami pływa w zupie w sposób oczywisty jest obecna w daniach jarskich. Jeżeli należysz do osób, które z mieszanymi uczuciami przyglądają się liściom na talerzu, zdecydowanie powinieneś dać im szansę.
 
Przerważnie dania uzupełniane są różnymi rodzajami sałat, ale nie tylko. Te dodatki, często potocznie zwane "zieleniną", czy też z lekkim przekąsem "karmą dla królików", są bogate w dobrze przyswajalne składniki odżywcze i naprawdę warto je jeść. Jeżeli na co dzień nie po drodze Ci z kuchnią roślinną i nie przepadasz za takimi daniami, to właśnie chociaż wykorzystaj to, że pojawiają się one jako akcent w innych daniach i koniecznie je zjedz. Przekonasz się, jak dobrze podkreślają smak potrawy i współgrają z nią, stanowiąc doskonałe uzupełnienie smaku ryby, mięsa czy zupy. Po prostu idealnie tam pasują i wydobywają nowe nuty smakowe. Zobacz, co zielonego może się pojawić w Twoim daniu.

Najczęściej spotykane zielone dodatki na talerzu

Rukola - jest to rodzaj sałaty, który zaskarbił sobie uznanie bardzo wielu osób. Ma zdecydowany, ale nie narzucający się smak, który jest wyczuwalny w potrawie, ale nie jest dominujący. Bardzo dobrze komponuje się i z rybą, i z mięsem, oczywiście stanowi także bardzo dobrą bazę do sałatek. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, sprawdza się idealnie w lekkich daniach dietetycznych.
 
Szpinak - dawny postrach dziecięcych kubków smakowych, wciąż zmagający się z głęboko zakorzenionym przekonaniem, że jest niesmaczny. Wiele osób ze strachu przed smakiem, nigdy nawet nie spróbowało szpinaku. To wielka szkoda, ponieważ szpinak stanowi idealne połączenie smakowe z wieloma produktami. Samodzielnie nie zrobi może furory w oczach każdego smakosza, jednak w połączeniu z greckim serem feta czy też jako towarzysz grillowanego łososia sprawdza się znakomicie.
 
Kiełki - charakterystyczne wyglądający produkt, będący prawdziwą skarbnicą zdrowia. Kiełki to nic innego jak początkowe stadium rozwoju roślin. Kiełki mogą pochodzić od różnych roślin, na przykład rzodkiewki, ciecierzycy, soi, fasoli mung czy grochu. Stanową one także bogate źródło białka.
 
Jarmuż - roślina kapustna o nieoczywistym smaku, która może stanowić pojedynczy, zdecydowany akcent smakowy w potrawie, np. występując w postaci chipsów. Jarmuż może być niczym partia solo w utworze muzycznym - stanowić integralną część dania, które bez tego straci swój niepowtarzalny i wyjątkowy charakter. Jarmuż jest także bardzo zdrowy, jest on istną bombą witaminową.
 
Zielonych dodatków do dań jest znacznie więcej. Kiedy już się w nich rozsmakujesz, z pewnością zaczniesz poszukiwania nowych połączeń smakowych w daniach z jeszcze innymi zielonymi roślinami. Zielenina na talerzu nie jest taka zła, wręcz przeciwnie - zaprzyjaźnisz się z nią, a otworzą się przed Tobą szerokie możliwości poznawania nowych smaków, a także będzie miała pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, dostarczając Ci wielu niezbędnych składników odżywczych.